Objevte kouzlo libečku

Bylinky dokážou skvěle dochutit jakýkoliv pokrm, pokud i vy patříte mezi milovníky těchto voňavých bylin, rozhodně ve vaší pěstitelské sbírce nesmí chybět libeček lékařský. Jeho charakteristická vůně nejde přehlédnout, kdysi jste ho často mohli cítit v polévkách nebo omáčkách, kam se hojně přidával. Dnes ale jakoby z našich zahrádek pomalu mizel.
 listy libečku
Libeček patří mezi velice aromatickou bylinku, k ochucení pokrmu vám tedy stačí jen několik malých lístků. Ty můžete přidat do bramboračky, masových karbanátků nebo třeba vajíčkové pomazánky. S příchodem grilovací sezóny ho můžete hojně využívat i do nejrůznějších marinád, dobře bude chutnat v kombinaci s grilovaným kuřetem.
 
Libeček se kdysi používal i v lékařství, rostlina se využívá celá včetně kořene a semínek. Samotné listy podporuj trávení, potlačují nadýmání a příznivě ovlivňují činnost žlučníku a močového ústrojí. Libečku by se měli vyvarovat těhotné a kojící ženy, snižuje totiž množství produkovaného mléka.
 
Libeček můžeme dále užívat jako přísadu do bylinkových koupelí, které pomáhají léčit plísňová onemocnění nebo drobné, obtížně hojitelné ranky.
 

Jak ho pěstovat?

Libeček je nenáročná bylinka, která nepotřebuje příliš pozornosti. Můžete jí pěstovat na zahrádce i doma v malém květináčku. Velmi snadno se rozroste, proto vám ze začátku bude stačit pouze jedna sazenička. Ve volném prostoru může dorůstat až do výšky kolem dvou metrů, proto už při výsadbě počítejte s dostatkem prostoru.
 hovězí polévka
Rostlinku zasaďte na slunném nebo poloslunném místě v kypré a humózní půdě. Rostlina potřebuje pravidelnou zálivku, ale přemokření může vést až k uhnilým kořenům a následné ztrátě bylinky. Hnojení nevyžaduje, ale rostlině dodá minerály potřebné k růstu. Lístky pak můžeme sklízet nepřetržitě od května do července, než rostlina odkvete, poté listy zhořknou a nedají se konzumovat